zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Książka Kucharska: Bawarskie mięsiwa na Oktoberfest

Pieczona golonka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

goloneczka z chrupiącą skórką

Pieczona golonka

Składniki:

Pieczona golonka

 

Sposób przygotowania:

Pieczona golonka
Golonkę umyć i pozbawić ewentualnej sierści. Włożyć ją do garnka, zalać zimna wodą, dodać przyprawy i gotować godzinę. Po godzinie wyjąć golonkę z wody, przeciąć na pół. Przyprawy przeznaczone do pieczenia wymieszać i obtoczyć w nich kawałki golonki. Odstawić na 20 minut. Po tym czasie włożyć golonki do naczynia żaroodpornego, podlać jedną szklanką wywaru, w którym gotowała się golonka i zakryć pokrywką. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na godzinę. Następnie zwiększyć temperaturę do 180 stopni, zdjąć pokrywkę i piec jeszcze 10 minut aż skórka się ładnie przyrumieni. Podawać z tym co lubimy.