czesio

czesio

Szef Kuchni
[Przepisów: 56]

Pieczona indyczka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 2/5 głosów: 2

Oczyścić i umyć indyczkę. Słoniną pokrajaną w dłu­gie sztabki naszpikować

Pieczona indyczka

Składniki:

Pieczona indyczka

 

  • Przepis wg „KUCHARZA POLSKIEGO” Z 1856 R.
  • (10-15 porcji)1 indyczka (2 1/2—3 kg)

 

  • 5-10 dag świeżej słoniny

 

 

  • szczypta cukru

Sposób przygotowania:

Pieczona indyczka
Oczyścić i umyć indyczkę. Słoniną pokrajaną w dłu­gie sztabki naszpikować piersi, a tuszkę wewnątrz i z zewnątrz natrzeć solą wymieszaną z odrobiną cu­kru. Upiec na rożnie. Stara książka kucharska zale­ca polewanie indyczki w czasie pieczenia masłem, ale pieczona bez tłuszczu, a tylko skrapiana wodą, jest równie smaczna. Gotową pokrajać na porcje, obłożyć na półmisku groszkiem lub fasolką szpara­gową i marchewką przyrządzoną na kwaśno. Ozdo­bić owocami z kompotu. Podawać z dodatkiem kom­potu. Można ją podawać również na zimno z dodat­kiem sosów, pikli i sałatek. W każdym przypadku piersi kraje się skośnie w możliwie największe pla­stry.