Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Kotlety z indyka w sosie z kurkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Uwielbiam mięso z indyka, mam już kilka bardzo dobrych przepisów na ich przyrządzenie i właśnie dochodzi do nich kolejny. Tym razem będą to kotlety w sosie z grzybami kurkami w pysznym sosie. Danie można podać z makaronem.

Kotlety z indyka w sosie z kurkami

Składniki:

Kotlety z indyka w sosie z kurkami

 

  • Składniki na kotlety:
  • 1 kg mielonego fileta z indyka
  • 1 całe jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • ½ łyżeczki papryki ostrej
  • Sól
  • Składniki na sos:
  • 400 g kurek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 1 szk. śmietany 30%
  • 1 szk. bulionu rosołowego
  • 1 pęczek koperku
  • Sól
  • Pieprz
  • Składniki dodatkowe:
  • 1 opak. makaronu szerokie wstążki

Sposób przygotowania:

Kotlety z indyka w sosie z kurkami

I

Kotlety z indyka w sosie z kurkami

Sposób przygotowania kotletów:
1. Wszystkie składniki na kotlety przekładam do miski, wyrabiam masę mięsną. Następnie formuję okrągłe kulki mięsne, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w rozgrzanym piekarniku 30 minut w 180°C.

II

Kotlety z indyka w sosie z kurkami

Sposób przygotowania sosu:
1. Cebulę, czosnek obieram, smażę na rozgrzanym maśle.
2. Grzyby kurki oczyszczam dodaję do warzyw, doprawiam solą oraz pieprzem. Smażę około 5 minut, podlewam bulionem, wlewam śmietanę, dodaję drobno posiekany koperek. Gotuję 10 minut.

III

Sposób podania:
1. Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu, po ugotowaniu.
2. Sos łączę z kotletami.
3. Danie gotowe, podaję z makaronem i surówką.
4. Smacznego.


Tagi:

kotlety dania