SUPERPRZEPIS

Pieczona kaczka

  • zewa
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10
Pieczona kaczka

Pieczona kaczka.

Składniki:

Pieczona kaczka

 

  • 1 kaczka
  • 5 łyżek octu balsamicznego
  • sól do smaku
  • 1/4 łyżeczki pieprzu kolorowego
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 3 szczypty suszonej mięty
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 3 szczypty ostrej papryki

 

 

Sposób przygotowania:

Pieczona kaczka
Kaczkę umyć, osuszyć, usunąć ewentualne wystające ze skóry pałeczki i podzielić na porcje. Skórę na piersi można ponacinać. Korpusy odłożyć i wykorzystać np. do zupy ( ja ugotowałam rosół ). Kawałki kaczki włożyć do miski, dodać wszystkie przyprawy. Dokładnie natrzeć każdy kawałek mięsa. Odstawić miskę przykrytą folią spożywczą na co najmniej godzinę. Po tym czasie przełożyć kaczkę do rękawa do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 60-70 minut.

Tagi:

kaczka