Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Kaczka z ananasem w curry

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kawałki mięsa kaczki z kawałkami ananasa, aromatyczną przyprawą curry, zrobione według tego przepisu nie ostaną się długo na talerzu, znikają w mgnieniu oka, gdy tylko wystawię na stół. Danie można podać z ryżem lub makaronem. Koniecznie wypróbuj.

Kaczka z ananasem w curry

Składniki:

Kaczka z ananasem w curry

 

  • 600 g mięsa z kaczki
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 puszka ananasów
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • Olej do smażenia
  • ½ szk. passaty
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego
  • Pieprz
  • 1 łyżeczka curry
  • Sól

Sposób przygotowania:

Kaczka z ananasem w curry

I

1. Mięso myję, osuszam, usuwam skórę i kroję w kostkę. Doprawiam solą i smażę na rozgrzanym oleju.

2. Cebule obieram, drobno kroję, smażę na rozgrzanej oliwie na drugiej patelni, następnie dodaję pokrojone w kostkę ananasy, przyprawę curry, połowę szklanki soku z ananasa, passatę, sos sojowy, pieprz. Wszystkie składniki mieszam razem i zagęszczam skrobią ziemniaczaną rozrobioną w małej ilości wody. Chwilkę gotuję i łączę z mięsem.

3. Danie gotowe.
4. Smacznego.