Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 636]

Kaczka w sosie morelowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Soczysty filet z kaczki w sosie morelowym to jest to czego szukasz jako inspiracji na przygotowanie Świąt Wielkanocnych i nie tylko.

Kaczka w sosie morelowym

Składniki:

Kaczka w sosie morelowym

 

Sposób przygotowania:

Kaczka w sosie morelowym

I

Kaczka w sosie morelowym
Przygotowanie mięsa, usuwanie kości, krojenie i doprawianie przyprawami. Smażymy na rozgrzanym oleju.

1. Mięso myję, osuszam, usuwam kości oraz skórę. Przekładam do naczynia, nacieram solą, pieprzem oraz rozmarynem i smażę na rozgrzanym oleju.

II

Kaczka w sosie morelowym
Morele moczymy, następnie przygotowujemy sos morelowy.

2. Morele przekładam do garnka zalewam jedną szklanką gorącej wody, wlewam bulion rosołowy, dodaję masło, brązowy cukier, sok z pomarańcza, odrobinę soli oraz pieprzu i gotuję koło 20 minut. Po ugotowaniu studzę i blenduję.

III

3. Mięso kroję na mniejsze kawałki, układam w naczyniu i polewam rozgrzanym sosem.
4. Gotowe.
5. Smacznego.