zozolek

zozolek

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 35]

Kaczka pieczona z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Zobacz, jak zrobić smaczną kaczkę z jabłkami z lekką nutką cynamonu.

Kaczka pieczona z jabłkami

Składniki:

Kaczka pieczona z jabłkami

 

 

Sposób przygotowania:

Kaczka pieczona z jabłkami
 1. Kaczkę dokładnie umyj w zimnej wodzie. Dobierz z pozostałych piórek. Posól i popieprz kaczkę z każdej strony. Posyp papryką oraz przyprawą do gyrosa i wetrzyj przyprawy w mięso. 

 


2. Jabłka umyj i obierz (obieranie jabłek nie jest konieczne). Przekrój jabłka na mniejsze kawałki, wyjmij nasiona. Do jabłek dodaj cynamon i miód. Dokładnie wymieszaj i nafaszeruj kaczkę. Nadmiar jabłek połóż obok kaczki. Do środka włóż gałązkę tymianku. Pozostałe gałązki połóż na niej. 


 


3. Natnij tył kaczki i przełóż nóżki. Natrzyj oliwa z oliwek i włóż kaczkę do nagrzanego piekarnika na ponad 2 godziny.