kuchenny świat

kuchenny świat

Złoty Ekspert
[Przepisów: 701]

Pieczona karkówka w sosie cebulowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na smaczną karkówkę. Sos przygotowałam z pieczonych cebul i wytopionego z mięsa sosu. Polecam na obiad.

Pieczona karkówka w sosie cebulowym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pieczona karkówka w sosie cebulowym

 

  • 1 kg karkówki
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
  • 2 łyżeczki soli cebulowej
  • 3 łyżeczki tymianku
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 5 średnich cebul
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 ml wody
  • 3 łyżki śmietanki 30 %
  • rękaw do pieczenia

Sposób przygotowania:

Pieczona karkówka w sosie cebulowym
Mięso myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Przekładamy do miski i wsypujemy przyprawy oraz obtaczamy mięso z każdej strony, odstawiamy.

W międzyczasie cebulę i czosnek obieramy z łusek. Cebulę kroimy na mniejsze części i wkładamy razem z mięsem i czosnkiem do rękawa do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 1 godzinę i wyjmujemy mięso z piekarnika, rozcinany worek i ponownie wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez kolejne 40 minut.

Sos : do garnka przekładamy upieczone cebulę z czosnkiem, sos od pieczenia i wlewamy wodę oraz śmietankę i blendujemy, zagotowujemy.
Pieczona karkówka w sosie cebulowym
Umyte i osuszone mięso obtaczamy w przyprawach.
Pieczona karkówka w sosie cebulowym
Obraną z łusek cebulę kroimy na mniejsze kawałki.
Pieczona karkówka w sosie cebulowym
Mięso, cebulę i czosnek wkładamy do worka foliowego do pieczenia.