paolineczka

paolineczka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 104]

Pieczona kulka - szynka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszna , soczysta szynka marynowana w domowych aromatyzowanych olejach. Nic dodać nic ująć po prostu palce lizać!!

Pieczona kulka - szynka Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pieczona kulka - szynka

 

  • ok 1,5 kg szynki wieprzowej "kulki"
  • po 1 łyżeczce : bazylii , papryki słodkiej mielonej
  • 6 łyżek domowego aromatyzowanego oleju
  • 6 łyżek oleju z pieczonych papryk
  • 2 szczypty soli morskiej świeżo zmielonej

Sposób przygotowania:

Pieczona kulka - szynka

Krok 1

Szynkę delikatnie nacinamy z wierzchu i po bokach.

Krok 2

Pieczona kulka - szynka
Szynka kulka posypana przyprawami i polana olejem

Szynkę polewamy olejem aromatyzowanym. Szynkę posypujemy przyprawami a następnie delikatnie polewamy olejem spod papryk.

Krok 3

Szynkę przekładamy do naczynia żaroodpornego. Przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na minimum 12 godzin !!

Krok 4

Po upływie tego czasu z szynki ściągamy folię. Szynkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (funkcja góra-dół) i pieczemy 30 minut, Po tym czasie temperaturę zmniejszamy do 180 stopni i pieczemy przez 1 godzinę. Szynkę od czasu do czasu polewamy olejem spod szynki

ETAP 5:

Olej aromatyzowany : https://gotujmy.pl/olej-chilli-z-ziolami,przepisy-dodatki-przepis,242164.html
olej spod papryk : https://gotujmy.pl/pieczona-papryka-w-oleju,przepisy-papryka-przepis,242161.html


Tagi:

szynka mięso