Sposób przygotowania:
Pieczona kulka - szynkaKrok 1
Szynkę delikatnie nacinamy z wierzchu i po bokach.
Krok 2
Szynkę polewamy olejem aromatyzowanym. Szynkę posypujemy przyprawami a następnie delikatnie polewamy olejem spod papryk.
Krok 3
Szynkę przekładamy do naczynia żaroodpornego. Przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na minimum 12 godzin !!
Krok 4
Po upływie tego czasu z szynki ściągamy folię. Szynkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (funkcja góra-dół) i pieczemy 30 minut, Po tym czasie temperaturę zmniejszamy do 180 stopni i pieczemy przez 1 godzinę. Szynkę od czasu do czasu polewamy olejem spod szynki
ETAP 5:
Olej aromatyzowany : https://gotujmy.pl/olej-chilli-z-ziolami,przepisy-dodatki-przepis,242164.html
olej spod papryk : https://gotujmy.pl/pieczona-papryka-w-oleju,przepisy-papryka-przepis,242161.html