WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Pieczona łopatka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Domowa wędlina idealna na święta jak i na co dzień do kanapek. Pieczona łopatka w ziołowej marynacie.

Pieczona łopatka

Składniki:

Pieczona łopatka

 

  • ok 2 kg łopatki
  • ok 3 łyżeczki soli
  • 3 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju
  • kilka ziaren kolendry
  • 0,5 łyżeczki estragonu
  • 0,5 łyżeczki majeranku
  • 0,5 łyżeczki tymianku
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Pieczona łopatka

Marynata

Pieczona łopatka
Składniki na ziołową marynatę mieszamy z olejem.

Wszystkie zioła i pieprz przekładamy do moździerza i lekko rozcieramy z odrobiną oleju. Dolewamy resztę oleju i mieszamy.

Mięso

Pieczona łopatka
Mięso z łopatki marynujemy w lodówce przynajmniej jeden dzień.

Mięso myjemy i dokładnie osuszamy. Nacieramy solą i marynatą ziołową. Przekładamy do naczynia i odstawiamy do lodówki na przynajmniej 24 godziny.

Dodatki

Pieczona łopatka
Mięso przed pieczeniem wyjmujemy kilka godzin wcześniej.

Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki. Obrany czosnek kroimy w plasterki i obkładamy nimi mięso wyjęte z lodówki.

Pieczenie

Pieczona łopatka
Łopatkę podpiekamy do miękkości zarumienia.

Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni i wkładamy mięso. Pieczemy ok 15 minut i zmniejszamy temperaturę do 160 stopni, dalej piekąc ok 2 godzin, pod koniec odkrywając do zrumienienia.