kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1029]

Pieczona łopatka

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Łopatka pieczona w rękawie jest aromatyczna, soczysta i bardzo smaczna. Podajemy na ciepło z sosem do obiadu.

Pieczona łopatka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczona łopatka

 

  • 1,5 łopatki
  • 2 łyżki oregano
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżka płaska soli
  • 1 łyżka płaska pieprzu
  • 2 duże cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżeczka z czubkiem mąki
  • przyprawy do sosu według własnego uznania

Sposób przygotowania:

Pieczona łopatka
Mięso myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Przyprawy wsypujemy do miseczki i mieszamy. Mięso wkładamy do miski i wsypujemy przyprawy, dokładnie z każdej strony nacieramy przyprawami. Cebulę i czosnek obieramy z łusek i kroimy na duże części, wsypujemy do miski z mięsem. Odstawiamy w chłodne miejsce na 2 godziny.

Mięso z cebulą i czosnkiem przekładamy do rękawa do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 1,20 minut i 30 minut w rozciętym worku.

Z upieczonej cebuli, czosnku i wytopionego płynu oraz wody przygotowujemy sos według własnego uznania.
Pieczona łopatka
Umyte mięso przekładamy na cedzak, a następnie osuszamy papierowym ręcznikiem.
Pieczona łopatka
Obraną cebulę i czosnek kroimy w na kilka części.
Pieczona łopatka
Umyte i osuszone mięso nacieramy przyprawami z każdej strony.
Pieczona łopatka
Do natartego przyprawami mięsa dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek.