Sposób przygotowania:
Pieczona szynka z marchewkową kołderką
Łopatkę myjemy i osuszamy. Kroimy na mniejsze kawałki i układamy w naczyniu żaroodpornym. Podlewamy ją wodą i przyprawiamy solą i dużą ilością pieprzu oraz mielonej papryki. Na wierzchu układamy liście laurowe. Cebule obieramy i kroimy w ćwiartki układamy na kawałkach mięsa. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200C na 15 minut.
Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 120-130C i pieczemy ponad 1 godzinę (aż mięso będzie pożądanej miękkości). Marchewki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Wykładamy ją na wierzch upieczonego mięsa i ponownie wstawiamy do piekarnika na 15 minut (bez przykrycia).
Po tym czasie mięso jest gotowe do podania jako dodatek do drugiego dania.
Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 120-130C i pieczemy ponad 1 godzinę (aż mięso będzie pożądanej miękkości). Marchewki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Wykładamy ją na wierzch upieczonego mięsa i ponownie wstawiamy do piekarnika na 15 minut (bez przykrycia).
Po tym czasie mięso jest gotowe do podania jako dodatek do drugiego dania.