Martyna12

Martyna12

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 303]

Szparagi w prosciutto z sosem z sera pleśniowego

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Szparagi upieczone w szynce prosciutto oraz kremowy, gęsty sos z sera pleśniowego stanowią świetny dodatek do gania głównego lub samodzielny posiłek. Możemy podać je na ciepło lub zabrać ze sobą na piknik czy też podać jako dodatek do mięs z grilla

Szparagi w prosciutto z sosem z sera pleśniowego

Składniki:

Szparagi w prosciutto z sosem z sera pleśniowego

 

Sos z sera pleśniowego:

  • 200 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 125g.naturalnego sera pleśniowego
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatułowej
  • sól morska świeżo mielona
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 1 żłótko

Sposób przygotowania:

Szparagi w prosciutto z sosem z sera pleśniowego

ETAP 1:

Szparagi w prosciutto z sosem z sera pleśniowego

Ze szparagów odłamać zdrewniałe końce, gotować 5 min we wrzątku z solą i cukrem.
Odcedzić, osuszyć.

ETAP 2:

Szparagi w prosciutto z sosem z sera pleśniowego

Każdego szparaga zawinąć w plaster szynki prosciutto.

ETAP 3:

Szparagi w prosciutto z sosem z sera pleśniowego

Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym.
Piec ok.10 min w piekarniku nagrzanym do 180st.

Sos z sera pleśniowego:

Szparagi w prosciutto z sosem z sera pleśniowego

W garnku, na minimalnym gazie podgrzać śmietankę nie doprowadzając do zagotowania.
Dodać pokrojony w kawałki ser pleśniowy ( można usunąć skórkę), masło oraz gałkę muszkatołową.
Podgrzewać co jakiś czas mieszając do rozpuszczenia się sera.

ETAP 5:

Szparagi w prosciutto z sosem z sera pleśniowego

Sos doprawić solą i pieprzem, wbić żółtko energicznie mieszając aby nie powstały gródki.
Szparagi podawać w towarzystwie sosu, oprószone świeżo mielonym , czarnym pieprzem.