Sposób przygotowania:
Szparagi w prosciutto z sosem z sera pleśniowegoETAP 1:
Ze szparagów odłamać zdrewniałe końce, gotować 5 min we wrzątku z solą i cukrem.
Odcedzić, osuszyć.
ETAP 2:
Każdego szparaga zawinąć w plaster szynki prosciutto.
ETAP 3:
Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym.
Piec ok.10 min w piekarniku nagrzanym do 180st.
Sos z sera pleśniowego:
W garnku, na minimalnym gazie podgrzać śmietankę nie doprowadzając do zagotowania.
Dodać pokrojony w kawałki ser pleśniowy ( można usunąć skórkę), masło oraz gałkę muszkatołową.
Podgrzewać co jakiś czas mieszając do rozpuszczenia się sera.
ETAP 5:
Sos doprawić solą i pieprzem, wbić żółtko energicznie mieszając aby nie powstały gródki.
Szparagi podawać w towarzystwie sosu, oprószone świeżo mielonym , czarnym pieprzem.
pyszalka
Martyna12
Tak smak jest bardzo podobny do przygotowanych w szynce szwarcwaldzkiej :) Sos tu odgrywa bardzo ważną rolę, super pasuję do szparagów . Polecam serdecznie spróbować, smacznego :)
SylaUla
Martyna12
Do pracy jak najbardziej się nadadzą , a że ja o nich wcześniej nie pomyślałam jako lunch w pracy , dziękuję za podpowiedz :)