WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1710]

Pieczony boczek na kanapki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Aromatyczny boczek pieczony z przyprawami, czosnkiem i sosem sojowym. Idealny na kanapki jako alternatywa dla wędliny sklepowej.

Pieczony boczek na kanapki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pieczony boczek na kanapki

 

Sposób przygotowania:

Pieczony boczek na kanapki

ETAP 1:

Mięso umyć i osuszyć. Każdy kawałek boczku włożyć do osobnego naczynia żaroodpornego. Wszystkie przyprawy podzielić na pół. Każdy kawałek posypać solą, pieprzem, majerankiem, ziołami prowansalskimi, cząbrem i przyprawą do mięsa wieprzowego. Polać sosem sojowym i poukładać na wierzchu plasterki czosnku. Naczynia przykryć folią aluminiową i odstawić do lodówki na całą noc.

Następnego dnia wstawić do piekarnika i piec godzinę pod przykryciem a następnie jeszcze 15 minut bez przykrycia. Wystudzić w piekarniku.

Wyjąć boczek i zawinąć w folię aluminiową. Schłodzić w lodówce. Kroić na plasterki na kanapki.

Pieczony boczek na kanapki
Upieczone boczki w osobny ch naczyniach wyjęte z piekarnika
Pieczony boczek na kanapki
Plasterki czosnku poukładane na przyprawionym boczku
Pieczony boczek na kanapki
Boczki przyprawione i polane sosem sojowym