Sposób przygotowania:
Pieczona papryka
Paprykę przeciąć na pół i wyciąć z niej gniazda nasienne, następnie ułożyć na blaszce do pieczenia i delikatnie posypać po wierzchu solą. Piekarnik nagrzać do 200 st i piec w nim paprykę około 35 min, następnie wyłączyć piekarnik i zostawić w nim paprykę jeszcze na kilka minut. Z przestudzonej papryki zdjąć skórkę i pociąć w grubsze paseczki, do miseczki zlać cały płyn jaki powstał na blaszce podczas pieczenia, dolać do niego 1/2 szklanki przegotowanej wody, 1/2 szklanki oleju, wcisnąć 2 ząbki czosnku i dosypać 1 łyżeczkę soli i szczyptę cukru ja od siebie dodałam szczyptę chili. Uszykować małe słoiczki i ciasno ułożyć w nich pociętą paprykę na wierzchu ułożyć po kilka ziaren czarnego pieprzu i zalać zalewą.Słoiki zakręcić i pasteryzować około 10 min po wystudzeniu przechowywać w chłodnym miejscu ja schowałam do lodówki bo nie wiem jak to się będzie przechowywać.
edytaha
iziona
Oczywiście :)