iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Książka Kucharska: Domowe przetwory z warzyw

Pieczona papryka

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Przepis pochodzi z książki " Przetwarzajmy co się da" ja zrobiłam pierwszy raz i strasznie jestem ciekawa jej smaku po kilku dniach.

Pieczona papryka Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pieczona papryka

 

  • 6 dużych i kolorowych papryk
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki oleju
  • przyprawy

Sposób przygotowania:

Pieczona papryka
Paprykę przeciąć na pół i wyciąć z niej gniazda nasienne, następnie ułożyć na blaszce do pieczenia i delikatnie posypać po wierzchu solą. Piekarnik nagrzać do 200 st i piec w nim paprykę około 35 min, następnie wyłączyć piekarnik i zostawić w nim paprykę jeszcze na kilka minut. Z przestudzonej papryki zdjąć skórkę i pociąć w grubsze paseczki, do miseczki zlać cały płyn jaki powstał na blaszce podczas pieczenia, dolać do niego 1/2 szklanki przegotowanej wody, 1/2 szklanki oleju, wcisnąć 2 ząbki czosnku i dosypać 1 łyżeczkę soli i szczyptę cukru ja od siebie dodałam szczyptę chili. Uszykować małe słoiczki i ciasno ułożyć w nich pociętą paprykę na wierzchu ułożyć po kilka ziaren czarnego pieprzu i zalać zalewą.Słoiki zakręcić i pasteryzować około 10 min po wystudzeniu przechowywać w chłodnym miejscu ja schowałam do lodówki bo nie wiem jak to się będzie przechowywać.
Pieczona papryka
Paprykę upiec w piekarniku i zostawić do zaoparowania
Pieczona papryka
Upieczoną paprykę obrać ze skórki i pociąć
Pieczona papryka
Przygotowaną papryke ułożyć w słoiczkach