Pieczona papryka w słoikach

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 4

Pyszna mocna w smaku papryka

Pieczona papryka w słoikach

Składniki:

Pieczona papryka w słoikach

 

  • 4-5 kg czerwonej papryki
  • 2 pęczki świeżej natki pietruszki
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1 łyżka oleju
  • ćwierć szklanki soli
  • liście laurowe
  • 1 główka czosnku

Sposób przygotowania:

Pieczona papryka w słoikach
Świeże papryki upiekłam w piekarniku na blasze w temp.180 s,c . Zajrzałam do środka i gdy skórki ściemniały, wyłączyłam piekarnik. Warzywa przełożyłam do szerokiej miski.Przykryłam. Gdy papryki ostygły, to obrałam je ze skórek i pozbyłam się nasion. Papryki pokroiłam drobno i włożyłam do miski. Posoliłam i skropiłam odrobiną octu. Pozostawiłam na 8 godzin.Odsączyłam z octu i przełożyłam do słoików. Dodałam również ząbki czosnku i liście laurowe. Ponownie posoliłam i skropiłam tym razem olejem. Słoiki zakręciłam.Przechowywałam w ciemnym, chłodnym pomieszczeniu

Tagi:

papryka