Sposób przygotowania:
Pieczona polędwica wieprzowa
Składniki marynaty starannie mieszamy. Z opłukanych i osuszonych polędwiczek odcinamy cienkie końcówki / nie będą nam potrzebne w tym daniu/. Mięso nacieramy marynatą, przekładamy do zamykanego pojemnika i wstawiamy na całą noc do lodówki. Następnego dnia piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Na patelni na łyżce oleju krótko obsmażamy polędwiczki z wszystkich stron na dużym ogniu.Obsmażone polędwice przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 17 minut bez przykrycia. Po tym czasie naczynie z mięsem wyjmujemy z piekarnika, przykrywamy je szczelnie folią aluminiową i grubym ręcznikiem kuchennym. Tak zawiniętą brytfankę z mięsem odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie mięso kroimy na grube plastry i podajemy. *jeśli mamy wyjątkowo duże /grube/ polędwiczki, to pieczemy je 20 minut