aliss06

aliss06

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 210]

Pieczona polędwica pod pierzynką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

za sprawą pierzynki z białej jaj, polędwica pozostała niezwykle soczysta :)

Pieczona polędwica pod pierzynką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pieczona polędwica pod pierzynką

 

Sposób przygotowania:

Pieczona polędwica pod pierzynką
Polędwicę dokładnie oczyść z błonek, następnie posmaruj lekko oliwą, natrzyj rozgniecionym czosnkiem i posyp majerankiem. Tak przygotowane mięso przełóż do miski, zafoliuj i odstaw na kilka godzin ( najlepiej na całą noc) do lodówki. Białka ubij na sztywną pianę, stopniowo dodając sól i pozostałe zioła. Do naczynia żaroodpornego wlej nieco oliwy i delikatnie rozprowadź, przełóż mięso i delikatnie drewnianą łyżką wyłóż ubitą pianę tak aby pokryła całe mięso. Włóż do nagrzanego do 180C piekarnika i piecz ok 1h 20 min (bez przykrycia!!). Po upieczeniu zdejmij bezę, a mięso pokrój w plastry.
Pieczona polędwica pod pierzynką
mięso natrzyj czosnkiem i ziołami
Pieczona polędwica pod pierzynką
Pieczona polędwica pod pierzynką