arunia

arunia

Starszy Kucharz
[Przepisów: 21]

Pieczona polędwica wieprzowa w marynacie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

pyszna soczysta pieczona polędwica wieprzowa. na ciepło i zimno

Pieczona polędwica wieprzowa w marynacie Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pieczona polędwica wieprzowa w marynacie

 

  • 1/2 kg polędwicy wieprzowej
  • 2 łyżki stołowe musztardy sarepskiej
  • 2 duże ząbki czosnku
  • po 1/2 łyżeczki: tymianek, cząber, rozmaryn, estragon
  • liść laurowy
  • oliwa do smażenia
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Pieczona polędwica wieprzowa w marynacie
Musztardę zmieszać dokładnie z ziołami oraz wyciśniętym czosnkiem, solą i pieprzem. Marynatą dokładnie natrzeć umyte mięso i odstawić do lodówki na min 1,5h. Następnie na rozgrzanej oliwie zrumienić mięsko z każdej strony. Przełożyć do naczynia żaroodpornego dodać 2 łyżki oliwy ze smażenia i podlać 4 łyżkami wody dodać liść laurowy. Przykryte naczynie umieścić w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku. Piec około 90 minut co jakiś czas odwracając mięso i ewentualni podlewając wodąJako danie obiadowe podawać z pieczonymi ziemniaczkami i cząstkami pomidorków koktajlowych.
Pieczona polędwica wieprzowa w marynacie
Zdjęcie nie odda tego co naj ... tym bardziej kiepskie robione telefonem
Pieczona polędwica wieprzowa w marynacie
moja propozycja podania jako danie obiadowe z ziemniaczkami