TheKajtex

TheKajtex

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 53]

Pieczona polędwica wieprzowa w ziołach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepyszna pieczeń w ziołach

Pieczona polędwica wieprzowa w ziołach

Składniki:

Pieczona polędwica wieprzowa w ziołach

 

  • 1 średnia polędwica wieprzowa
  • sól, pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • majeranek
  • szałwia
  • olej

Sposób przygotowania:

Pieczona polędwica wieprzowa w ziołach
Mięso dokładnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Czosnek obieramy i siekamy. Mięso nacieramy solą, pieprzem i czosnkiem. Formujemy pieczeń (możemy związać nicią). Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy z każdej strony mięso. Podsmażone mięso posypujemy ziołami i wkładamy do nagrzanego wcześniej piekarnika do 200 stopni. Gdy mięso się podpiecze możemy zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec, aż mięso będzie miękkie, czyli około 1 godziny. Podczas pieczenia kilkakrotnie podlewamy mięso tworzącym się sosem. Po upieczeniu mięso jest gotowe do spożycia. Smacznego.