dorota20w

dorota20w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 587]

SUPERPRZEPIS

Książka Kucharska: Smaczne mięsa na Boże Narodzenie

Pieczona polędwica wołowa korzenna

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Bardzo smaczne pieczone mięso idealne do obiadu lub na kanapki.

Pieczona polędwica wołowa korzenna

Składniki:

Pieczona polędwica wołowa korzenna

 

  • polędwica wołowa 0,8-1 kg
  • pół łyżeczki mielonego cynamonu
  • pół łyżeczki mielonej kolendry
  • szczypta mielonego kuminu
  • szczypta mielonych goździków
  • pieprz czarny
  • sól
  • olej 4 łyżki

Sposób przygotowania:

Pieczona polędwica wołowa korzenna
Mięso umyć, osuszyć. W miseczce wymieszać przyprawy (cynamon, kolendrę, kumin, pieprz, sól, goździki) z olejem. Powstałą pastą przyprawową natrzeć mięso i odłożyć na dobę do lodówki do zamarynowania. Po tym czasie mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego z pokrywką lub do rękawa do pieczenia. Piec ok 1 godzinę w 175st. Po wyjęciu z piekarnika poczekać jeszcze 15 min zanim pokroimy mięso.