WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Pieczona polędwiczka wieprzowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Polędwiczka wieprzowa pieczona w piekarniku w przyprawach i w cebuli. Idealna na ciepło pokrojona w grube plastry lub na zimno jako wędlina na kanapki.

Pieczona polędwiczka wieprzowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczona polędwiczka wieprzowa

 

  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 1 cebula
  • ok. 0,5 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • 3/4 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
  • szczypta majeranku
  • czosnek granulowany

Sposób przygotowania:

Pieczona polędwiczka wieprzowa

ETAP 1:

Polędwiczkę wieprzową umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Następnie przekroić na pół. Każdą połówkę oprószyć solą i pieprzem czarnym mielonym. Następnie oprószyć czosnkiem granulowanym, papryką słodką w proszku i na końcu roztartym majerankiem. Polędwiczkę polać delikatnie olejem i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.

Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Obsypać nią wokół polędwiczki. Naczynie przykryć folią aluminiową i wstawić na 2-3 godziny do lodówki. Po tym czasie upiec w piekarniku w temp. 180 stopni przez ok. 30-40 minut.

Podawać na gorąco jako pieczeń do obiadu lub po schłodzeniu kroić w cienkie plasterki jak wędlinę.

Pieczona polędwiczka wieprzowa
Pokrojona drobno cebula rozsypana wokół polędwiczki
Pieczona polędwiczka wieprzowa
Polędwiczka wieprzowa obsypana wszystkimi przyprawami i polana olejem
Pieczona polędwiczka wieprzowa
Polędwiczka obsypana papryką słodką w proszku
Pieczona polędwiczka wieprzowa
Polędwiczka posypana solą, pieprzem i czosnkiem