Sposób przygotowania:
Bakłażany z mięsem mielonym i mozzarelląETAP 1:

Bakłażany myjemy, kroimy wzdłuż na połówki. Bakłażany układamy na blasze i pieczemy 30 minut w 190 st. C - dzięki temu łatwiej będzie nam je potem wydrążyć.
ETAP 2:

W międzyczasie przygotowujemy farsz.
Cebulę i paprykę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy cebulę, czosnek i paprykę, uważając, aby czosnek nie zbrązowiał.
Dodajemy mięso, smażymy. Dodajemy przyprawy: sól, pieprz, ostrą i słodką paprykę mieloną, oregano. Wlewamy passatę pomidorową i podgrzewamy, aż farsz się zredukuje i zagęści.
ETAP 3:

Upieczone połówki bakłażanów wydrążamy i oprószamy solą i oregano.
Wydrążony miąższ kroimy w kostkę i dodajemy do farszu. Farsz doprawiamy do smaku.
ETAP 4:

Łódeczki bakłażanów napełniamy farszem.
ETAP 5:

Mozzarellę kroimy w plastry. Plasterki sera układamy na bakłażanach wypełnionych farszem.
Bakłażany wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15 minut w 190 st. C.