Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Bakłażany z mięsem mielonym i mozzarellą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Uwielbiam faszerowane warzywa. Teraz, jesienią, szczególnie dobrze smakują chociażby bakłażany. Polecam nadziać je farszem z mięsa mielonego i zapiec pod plasterkami mozzarelli.

Bakłażany z mięsem mielonym i mozzarellą

Składniki:

Bakłażany z mięsem mielonym i mozzarellą

 

Sposób przygotowania:

Bakłażany z mięsem mielonym i mozzarellą

ETAP 1:

Bakłażany z mięsem mielonym i mozzarellą
Aby bakłażany móc łatwo wydrążyć, pieczemy je wcześniej w piekarniku

Bakłażany myjemy, kroimy wzdłuż na połówki. Bakłażany układamy na blasze i pieczemy 30 minut w 190 st. C - dzięki temu łatwiej będzie nam je potem wydrążyć.

ETAP 2:

Bakłażany z mięsem mielonym i mozzarellą
W międzyczasie przygotowujemy farsz z mięsa mielonego i warzyw

W międzyczasie przygotowujemy farsz.
Cebulę i paprykę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy cebulę, czosnek i paprykę, uważając, aby czosnek nie zbrązowiał.

Dodajemy mięso, smażymy. Dodajemy przyprawy: sól, pieprz, ostrą i słodką paprykę mieloną, oregano. Wlewamy passatę pomidorową i podgrzewamy, aż farsz się zredukuje i zagęści.

ETAP 3:

Bakłażany z mięsem mielonym i mozzarellą
Wydrążone łódeczki bakłażanów posypujemy przyprawami

Upieczone połówki bakłażanów wydrążamy i oprószamy solą i oregano.

Wydrążony miąższ kroimy w kostkę i dodajemy do farszu. Farsz doprawiamy do smaku.

ETAP 4:

Bakłażany z mięsem mielonym i mozzarellą
Bakłażany napełniamy farszem z mięsa mielonego

Łódeczki bakłażanów napełniamy farszem.

ETAP 5:

Bakłażany z mięsem mielonym i mozzarellą
Na każdym bakłażanie układamy plasterki mozzarelli

Mozzarellę kroimy w plastry. Plasterki sera układamy na bakłażanach wypełnionych farszem.

Bakłażany wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15 minut w 190 st. C.