Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Mięso z kurczaka w aromatycznej marynacie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Mięso z kurczaka marynowane w piwie, przyprawach z dodatkiem syropu z agawy jest rewelacyjne. Polecam.

Mięso z kurczaka w aromatycznej marynacie

Składniki:

Mięso z kurczaka w aromatycznej marynacie

 

  • 0,5 kurczaka
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka przyprawy do kurczaka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2-3 łyżki jasnego piwa
  • 0,5 łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżka syropu z agawy
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Mięso z kurczaka w aromatycznej marynacie

ETAP 1:

Mięso z kurczaka w aromatycznej marynacie
Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać.

Do miski wlać oliwę i piwo, dodać musztardę, przyprawę do kurczaka, przeciśnięty przez praskę czosnek, syrop z agawy i mieloną paprykę, wymieszać.

ETAP 2:

Mięso z kurczaka w aromatycznej marynacie
Umyte, osuszone mięso oprószyć solą i pieprzem.

Mięso umyć, osuszyć, podzielić na porcje, natrzeć solą i oprószyć pieprzem.

ETAP 3:

Mięso z kurczaka w aromatycznej marynacie
Porcje mięsa dokładnie obtoczyć w marynacie

Dokładnie posmarować marynatą, przykryć i odłożyć do lodówki na 1 godzinę.

ETAP 4:

Mięso z kurczaka w aromatycznej marynacie
Mięso przykryć folią i piec około jednej godziny

Następnie ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć folią aluminiową i włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, piec około 1 godziny.

ETAP 5:

Mięso z kurczaka w aromatycznej marynacie

15 minut przed końcem pieczenia z mięsa usunąć folię i ponownie włożyć do piekarnika żeby mięso nabrało bardziej rumianego koloru i miało chrupiącą skórkę.


Tagi:

kurczak mięso