anjana

anjana

Szef Kuchni
[Przepisów: 31]

Pieczona rybka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny sposób na piątkową rybkę, soczysta i smaczna z frytkami ziemniaczkami bądź samym chlebkiem

Pieczona rybka Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pieczona rybka

 

  • 4-5 niewielkich ryb (według upodobań)
  • cytryna
  • 25 gram masła
  • świeża natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa uniwersalna

Sposób przygotowania:

Pieczona rybka
Ryby wypatroszyć i oczyścić z łusek, przyprawić i polać sokiem z połowy cytryny. włożyć do lodówki na gadzinę. Po tym czasie do rybki wkładamy masło, listki pietruszki i plasterki cytryny, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni
Pieczona rybka
Rybę przyprawiamy i polewamy sokiem z cytryny, odstawiamy do lodówki
Pieczona rybka
do środka wkładamy odrobinę masła, liście pietruszki i plasterki cytryny
Pieczona rybka
zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika