Sposób przygotowania:
Pieczona szynka w miodzie z pieprzem
Surową szynkę opłukać I osuszyć papierowym ręcznikiem oraz natrzeć solą i ziołami suszonymi,np. szałwią, estragonem. Szalotki obrać I opłukać w bieżącej wodzie, na szynce rozsmarować pędzelkiem miód płynny po całej powierzchni mięsa. Winno się to robić na półmisku, by nie pobrudzić blatu kuchennego, następnie posypywać nasmarowaną miodem szynkę pieprzem w kulkach I najlepiej kolorowym, lekko palcami wklepując ziarenka, by nie spadały. Do brytfanki nalać oleju, a piekarnik nagrzać do 220 st. C i wstawić brytfankę, w celu rozgrzania oleju. Gdy zacznie skwierczeć, wysunąć brytfankę i ostrożnie kłaść mięso, a po bokach położyć po kilka szalotek. Zamknąć drzwiczki piekarnika. Piec szynkę przez godzinę.W połowie pieczenia obrócić ją na drugą stronę za pomocą łopatki i widelca. Pod koniec pieczenia, zmniejszyć nieco temperaturę pieczenia do 190 st. C. i podlać mięso sosem z tłuszczu. Po upieczeniu wyjąć, piekarnik wyłączyć, odwietrzyć , a szynkę nabić na widelec do mięs i przenieść na półmisek. Pokroić i podawać z pieczonymi ziemniaczkami i jarzyną.