Sposób przygotowania:
Szynka w glazurze miodowo-sojowej
Szynkę umyć i osuszyć papierowymi ręcznikami. Do rondelka włożyć składniki marynaty: sos sojowy i Worcester, miód, ocet i powidła, zagotować i na małym ogniu gotować jeszcze przez minutę. Ostudzić.
Mięso umieścić w szczelnym pojemniku z marynata i zostawić w lodówce na noc.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Mięso włożyć do naczynia żaroodpornego bez przelewania marynaty. Marynatę zostawić do podlewania.
Do naczynia z mięsem wlać wody do wysokości około 1cm. Piec przez 80 minut.
W trakcie pieczenia polewać mięso pozostałą marynatą, mniej więcej co 15 minut. Mięso wyjąć w piekarnika, przykryć folią aluminiową i odstawić na 10 minut.
Sos powstały z pieczenia przelać do małego garnuszka i zredukować przez kilka minut do pożądanej gęstości.
Mięso umieścić w szczelnym pojemniku z marynata i zostawić w lodówce na noc.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Mięso włożyć do naczynia żaroodpornego bez przelewania marynaty. Marynatę zostawić do podlewania.
Do naczynia z mięsem wlać wody do wysokości około 1cm. Piec przez 80 minut.
W trakcie pieczenia polewać mięso pozostałą marynatą, mniej więcej co 15 minut. Mięso wyjąć w piekarnika, przykryć folią aluminiową i odstawić na 10 minut.
Sos powstały z pieczenia przelać do małego garnuszka i zredukować przez kilka minut do pożądanej gęstości.