kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Szynka w glazurze miodowo-sojowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna słodko-kwaśna szynka pieczona w sosie sojowym z miodem i powidłami to szybka i łatwa propozycja na uroczysty obiad. Gorąco polecam!

Szynka w glazurze miodowo-sojowej

Składniki:

Szynka w glazurze miodowo-sojowej

podstawowe

  • 1,2 kg szynki - najlepiej `kulka`
  • marynata:
  • 4 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 6 łyżek miodu
  • 2 łyżki octu winnego
  • 2 łyżki sosu Worcester
  • 4 łyżki powideł śliwkowych (można pominąć)

Sposób przygotowania:

Szynka w glazurze miodowo-sojowej
Szynkę umyć i osuszyć papierowymi ręcznikami. Do rondelka włożyć składniki marynaty: sos sojowy i Worcester, miód, ocet i powidła, zagotować i na małym ogniu gotować jeszcze przez minutę. Ostudzić.

Mięso umieścić w szczelnym pojemniku z marynata i zostawić w lodówce na noc.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Mięso włożyć do naczynia żaroodpornego bez przelewania marynaty. Marynatę zostawić do podlewania.

Do naczynia z mięsem wlać wody do wysokości około 1cm. Piec przez 80 minut.

W trakcie pieczenia polewać mięso pozostałą marynatą, mniej więcej co 15 minut. Mięso wyjąć w piekarnika, przykryć folią aluminiową i odstawić na 10 minut.

Sos powstały z pieczenia przelać do małego garnuszka i zredukować przez kilka minut do pożądanej gęstości. 

Tagi:

szynka mięso