Sposób przygotowania:
Pieczona szynka z jabłkiem
Mięso umyć ,osuszyć i natrzeć solą peklującą ,zwykłą oraz świeżo zmielonym pieprzem.Włożyć do pojemnika szczelnie zamknąć i wstawić do lodówki na 24 godziny.W szynce zrobić nacięcia w ok. 2 cm odstępach .Nacięcia robimy z góry na dół prawie do samego końca zostawiając boki w całości.Jabłko dokładnie umyć i osuszyć .Pokroić w dość grube plasterki i powciskać w nacięcia.Posypać obficie majerankiem i przełożyć do naczynia do zapiekania wyłożonego folią aluminiową(matową strona do dołu).Położyć mięso ,podlać winem, wodą i szczelnie owinąć całe mięso folią.Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 stopni i piec tyle czasu ile ważyło.Po upieczeniu odkryć folię i zostawić do całkowitego ostudzenia(jeżeli chcemy na obkład do pieczywa).Jeżeli ma być na obiad to po upieczeniu wyjąć i zostawić na ok. 10 minut, aby odpoczęło .Pokroić na porcje ,a sos chwilkę gotować i polać nim mięsko.
kołczu
agabi22
Sarenka
Netka
jaNina
margolata