Sposób przygotowania:
Szynka Eli pieczona w kiszonej kapuścieprzygotowanie składników
Kapustę kiszoną posiekać. Cebule i czosnek obrać i drobno posiekać. Przygotować mięso, przyprawę do mięs, paprykę słodką, liście laurowe i ziele angielskie.
przygotowanie mięsa
Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso z wszystkich stron.
przygotowanie mięsa cd
Do mięsa dodać cebulę, czosnek i przyprawy i razem z mięsem podsmażyć.
przygotowanie kapusty
Mięso wyjąć z patelni. Do cebuli z czosnkiem i przyprawami dodać kapustę. Chwilę razem smażyć, podlać wodą, dodać sól, pieprz i chwilę dusić.
przygotowanie potrawy
1/3 kapusty wyłożyć do naczynia żaroodpornego.
przygotowanie potrawy cd
Na kapuście położyć obsmażone mięso.
przygotowanie potrawy cd
Mięso przykryć pozostałą kapustą. naczynie przykryć. Wstawić naczynie do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C z termoobiegiem i piec przez 60 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywkę, mięso wyjąć z kapusty i ułożyć na wierzchu. Zapiekać jeszcze przez 30 minut.
przygotowanie ziemniaków
Obrane i opłukane ziemniaki pokroić jak grube frytki. Rozłożyć ziemniaki na dużej blasze, dodać olej, przyprawy i wymieszać. Blachę włożyć do piekarnika na 40 minut przed końcem pieczenia szynki z kapustą.
podanie potrawy
Na talerze wyłożyć ziemniaki i kapustę. Mięso pokroić na porcje i dołożyć do kapusty i ziemniaków. Smaczngo!
robaczek