eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Szynka Eli pieczona w kiszonej kapuście

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szynkę wieprzową obsmażyłam z przyprawami i piekłam w kapuście podduszonej na tłuszczu z przyprawami po szynce.

Szynka Eli pieczona w kiszonej kapuście

Składniki:

Szynka Eli pieczona w kiszonej kapuście

mięso

kapusta

  • 1.5 kg kapusty kiszonej
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

ziemniaki

Sposób przygotowania:

Szynka Eli pieczona w kiszonej kapuście

przygotowanie składników

Szynka Eli pieczona w kiszonej kapuście
Przygotować wszystkie składniki potrawy..

Kapustę kiszoną posiekać. Cebule i czosnek obrać i drobno posiekać. Przygotować mięso, przyprawę do mięs, paprykę słodką, liście laurowe i ziele angielskie.

przygotowanie mięsa

Szynka Eli pieczona w kiszonej kapuście
Mięso obsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju.

Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso z wszystkich stron.

przygotowanie mięsa cd

Szynka Eli pieczona w kiszonej kapuście
Na patelnię z mięsem dodać cebulę, czosnek i przyprawy.

Do mięsa dodać cebulę, czosnek i przyprawy i razem z mięsem podsmażyć.

przygotowanie kapusty

Szynka Eli pieczona w kiszonej kapuście
Kapustę dodać do cebuli z czosnkiem i razem dusić.

Mięso wyjąć z patelni. Do cebuli z czosnkiem i przyprawami dodać kapustę. Chwilę razem smażyć, podlać wodą, dodać sól, pieprz i chwilę dusić.

przygotowanie potrawy

Szynka Eli pieczona w kiszonej kapuście

1/3 kapusty wyłożyć do naczynia żaroodpornego.

przygotowanie potrawy cd

Szynka Eli pieczona w kiszonej kapuście

Na kapuście położyć obsmażone mięso.

przygotowanie potrawy cd

Szynka Eli pieczona w kiszonej kapuście

Mięso przykryć pozostałą kapustą. naczynie przykryć. Wstawić naczynie do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C z termoobiegiem i piec przez 60 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywkę, mięso wyjąć z kapusty i ułożyć na wierzchu. Zapiekać jeszcze przez 30 minut.

przygotowanie ziemniaków

Szynka Eli pieczona w kiszonej kapuście

Obrane i opłukane ziemniaki pokroić jak grube frytki. Rozłożyć ziemniaki na dużej blasze, dodać olej, przyprawy i wymieszać. Blachę włożyć do piekarnika na 40 minut przed końcem pieczenia szynki z kapustą.

podanie potrawy

Szynka Eli pieczona w kiszonej kapuście

Na talerze wyłożyć ziemniaki i kapustę. Mięso pokroić na porcje i dołożyć do kapusty i ziemniaków. Smaczngo!