Sposób przygotowania:
Pieczona wieprzowina ze śliwkami w ciemnym piwieETAP 1:
Mięso okroić z tłuszczu. Śliwki i fileciki anchois przekroić wzdłuż na pół. Mięso nakłuć w 10 miejscach i wkładać do dziury po pół filecika i pół śliwki. Odłożyć do miski.
ETAP 2:
Wymieszać składniki marynaty natrzeć nią mięso. Przykryć i odstawić w chłodne miejsce na noc lub przynajmniej na 3 godziny.
ETAP 3:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 165°C. Cebule obrać i pokroić na cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać połowe masła. W dużym garnku żaroodpornym rozgrzać połowę masła. Zetrzeć marynatę z mięsa i obsmażyć mięso ze wszystkich stron na złoty kolor. Wyjąć mięso i odłożyć do naczynia żaroodpornego.
ETAP 4:
Dodać resztę masła i rozgrzać. Wrzucić cebulę i szałwię i smażyć na małym ogniu złoty kolor. Dodać mąkę i przesmażyć, cały czas mieszając. Wlać piwo, wodę i marynatę z mięsa, wymieszać, zeskrobując resztki z dna. Doprowadzić do wrzenia i zalać mięso w naczyniu. Przykryć pokrywką, wstawić do piekarnika i piec około 2,5 godziny aż mięso będzie miękkie. Wyjąć mięso i trzymać w cieple. Zmiksować i jeżeli jest zbyt rzadki, przelać do garnka i odparować na ogniu. postawić garnek na dużym gazie i odparować nadmiar płynu.
ETAP 5:
Mięso pokroić mięso na kawałki polać sosem.
Podawać z pieczonymi warzywami.
zbysiowa