Sposób przygotowania:
Pieczeń z szynki z nadzieniem
Umytą i osuszoną ręcznikami papierowymi szynkę,rozciąć ostrym nożem w taki sposób,aby powstał prostokątny(stosunkowo cienki)płat mięsa.Lekko rozbić tłuczkiem przez folię spożywczą.Oprószyć solą,pieprzem oraz przyprawą do wieprzowiny z obu stron.Zrolować zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki.W tym czasie podsmażyć na oleju pokrojoną w kosteczkę cebulę.Następnie dodać pokrojone w półplasterki pieczarki i w kostkę paprykę.Koncentrat pomidorowy rozmieszać z wodą.Wlać na patelnię,gdy pieczarki odparują płyn i się lekko podsmażą.Dodać pokrojone w półplasterki ogórki kiszone.Doprawić solą,pieprzem i ostrą papryką.Chwilę wszystko razem dusić,aż cały płyn wyparuje.Ostudzić.Przygotowane nadzienie rozprowadzić na mięsie.Szynkę zrolować.Zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku w 180*C około dwóch godzin.Przed końcem pieczenia usunąć folię.Mięso często podlewać powstałym sosem.Doskonałym dodatkiem do pieczeni są gotowane ziemniaki.
msewka
luna