migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1174]

Krem z pieczonych buraków

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zupy krem można zrobić z różnych warzyw. U mnie tym razem krem z czerwonego buraka z dodatkiem jabłka.

Krem z pieczonych buraków Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krem z pieczonych buraków

 

Sposób przygotowania:

Krem z pieczonych buraków
Buraki należy wcześniej upiec. Ja wybieram takie równiej wielkości aby równomiernie się upiekły. Owinąć folią i piec do miękkości w 180 C ok 60-90 minut w zależności od wielkości buraków. Upieczone buraki obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki. Marchewkę i cebulę pokroić w drobną kostkę.

Ziemniaki pokroić w średnią kostkę. Jabłko obrać, wykroić gniazdo nasienne i pokroić na mniejsze kawałki. W garnku rozpuścić masło i podsmażyć marchew, cebulę i ziemniaki. Dodać pokrojone buraki oraz jabłko. Zalać bulionem. Gotować do miękkości.

Zestawić z ognia i zmiksować na gładki krem. Do smaku doprawić solą i sokiem z cytryny. Gdyby krem wyszedł zbyt gęsty można dolać bulionu.

Gotową zupkę podałam z keksem jogurtu i prażonym słonecznikiem.
Krem z pieczonych buraków
Buraki należy wcześniej upiec. Ja wybieram takie równiej wielkości aby równomiernie się upiekły. Owinąć folią i piec do miękkości w 180 C ok 60-90 minut w zależności od wielkości buraków. Upieczone buraki obrać ze skórki.
Krem z pieczonych buraków
Marchewkę i cebulę pokroić w drobną kostkę. Ziemniaki pokroić w średnią kostkę. Jabłko obrać, wykroić gniazdo nasienne i pokroić na mniejsze kawałki. W garnku rozpuścić masło i podsmażyć marchew, cebulę i ziemniaki.
Krem z pieczonych buraków
Dodać pokrojone buraki oraz jabłko. Zalać bulionem. Gotować do miękkości.
Krem z pieczonych buraków
Zestawić z ognia i zmiksować na gładki krem. Do smaku doprawić solą i sokiem z cytryny. Gdyby krem wyszedł zbyt gęsty można dolać bulionu.