Sposób przygotowania:
Krem z pieczonych buraków
Buraki należy wcześniej upiec. Ja wybieram takie równiej wielkości aby równomiernie się upiekły. Owinąć folią i piec do miękkości w 180 C ok 60-90 minut w zależności od wielkości buraków. Upieczone buraki obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki. Marchewkę i cebulę pokroić w drobną kostkę.
Ziemniaki pokroić w średnią kostkę. Jabłko obrać, wykroić gniazdo nasienne i pokroić na mniejsze kawałki. W garnku rozpuścić masło i podsmażyć marchew, cebulę i ziemniaki. Dodać pokrojone buraki oraz jabłko. Zalać bulionem. Gotować do miękkości.
Zestawić z ognia i zmiksować na gładki krem. Do smaku doprawić solą i sokiem z cytryny. Gdyby krem wyszedł zbyt gęsty można dolać bulionu.
Gotową zupkę podałam z keksem jogurtu i prażonym słonecznikiem.
Ziemniaki pokroić w średnią kostkę. Jabłko obrać, wykroić gniazdo nasienne i pokroić na mniejsze kawałki. W garnku rozpuścić masło i podsmażyć marchew, cebulę i ziemniaki. Dodać pokrojone buraki oraz jabłko. Zalać bulionem. Gotować do miękkości.
Zestawić z ognia i zmiksować na gładki krem. Do smaku doprawić solą i sokiem z cytryny. Gdyby krem wyszedł zbyt gęsty można dolać bulionu.
Gotową zupkę podałam z keksem jogurtu i prażonym słonecznikiem.