Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1190]

Carpaccio z buraka z serami i kiełkami brokuła

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Carpaccio z pieczonego buraka. Smaczna i efektowna przekąska. Sprawdzi się na różnego rodzaju imprezach.

Carpaccio z buraka z serami i kiełkami brokuła Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Carpaccio z buraka z serami i kiełkami brokuła

 

  • buraki czerwone 2 szt
  • ser gorgonzola 30-40 gram
  • parmezan 15 gram
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • ocet balsamiczny 2 łyżki
  • kiełki brokuła 2 łyżki
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Carpaccio z buraka z serami i kiełkami brokuła
Buraki dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie owijamy je w folię aluminiową. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 60 minut w temperaturze 180 stopni.

Zostawiamy do przestygnięcia, a następnie kroimy w cienkie plastry i układamy je na talerzach.

Przygotowujemy sos: do szklanki wlewamy oliwę, dodajemy ocet balsamiczny, świeżo zmielony pieprz oraz sól. Mieszamy i polewamy buraki.

Ser gorgonzola kroimy na kawałki, parmezan w cienkie plasterki. Układamy ser na burakach.

Całość posypujemy kiełkami brokuła.
Carpaccio z buraka z serami i kiełkami brokuła
Buraki dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie owijamy je w folię aluminiową.
Carpaccio z buraka z serami i kiełkami brokuła
Przygotowujemy sos: do szklanki wlewamy oliwę, dodajemy ocet balsamiczny, świeżo zmielony pieprz oraz sól. Mieszamy i polewamy buraki.