agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Pieczone frytki ziemniaczane

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pieczone frytki smakują wybornie, mają znikomą ilość tłuszczu, smakują pysznie i pachną ziołami

Pieczone frytki ziemniaczane

Składniki:

Pieczone frytki ziemniaczane

 

 

 

Sposób przygotowania:

Pieczone frytki ziemniaczane
Przygotować niezbędne składniki na frytki. Ziemniaki bardzo dobrze wyszorować pod bieżącą wodą a następnie obrać ziemniaki i pousówać z nich oczka i niejadalne części. Do karbowanej frytkownicy wkładać pojedynczo ziemniaki i pokroić je na frytki, osuszyć na ściereczce z nadmiaru wody. Piekarnik nagrzać do temperatury około 180- 200 stopni C. Szeroką blaszkę do pieczenia delikatnie wysmarować masłem i poukładać na blasze frytki. Następnie oprószyć frytki ziołami: bazylią, oregano, ziołami prowansalskimi, solą i włożyć do gorącego piekarnika. Piec do uzyskania złotego koloru frytek. Wyjąć i porcjować, w razie konieczności dosolić.