Sposób przygotowania:
Pieczone gołąbki podane w sosie pomidorowymETAP 1:
Łopatkę myjemy, cebulę obieramy - wszystko mielimy w maszynce.
ETAP 2:
Biały ryż gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, dodajemy do mięsa, doprawiamy pieprzem i solą.
ETAP 3:
Całość mieszamy, farsz powinien być pikantny.
ETAP 4:
Brytfannę smarujemy masłem, układamy kilka liści kapusty na dno.
ETAP 5:
Kapustę oparzamy, z liści odcinamy łyko. Farsz zawijamy w kapustę. Gołąbki układamy w brytfannie.
ETAP 6:
Gołąbki solimy delikatnie i skrapiamy przyprawą w płynie, zalewamy bulionem lub wodą. Przykrywamy brytfannę. Pieczemy w nagrzanym do 180 - 190 stopni piekarniku przez 90-100 minut. Na ostatnie około 15-20 minut odkrywamy brytfannę
ETAP 7:
Gołąbki przed podaniem obsmażamy na maśle na patelni.
U mnie podane z pomidorowym sosem.