Sposób przygotowania:
Pieczone gołąbki z sosem z pieczonych papryk
Najpierw umyć papryki, każdą zawinąć szczelnie w folię aluminiową i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Kapusty naciąć przy głąbie. Włożyć najpierw jedną do gotującej się wody głąbem w dół. Po kilku minutach odwrócić kapustę i delikatnie odrywać liście, przekładać do sitka. To samo z drugą. W dużej misce wymieszać mięso, ryż, posiekany koper i przyprawy. Z każdego liścia usuwać górną, twardawą część. Nakładać po dużej łyżce farszu i zawijać. Do naczynia żaroodpornego wlać odrobinę oleju i wyłożyć wierzchnimi, nieużytymi liśćmi kapusty. Na to układać ciasno gołąbki. Zalać kilkoma łyżkami wody z gotowania kapusty. Przykryć naczynie. Wyjąć papryki, wstawić naczynie i ustawić na godzinę. Papryki pozostawić na kilkanaście minut w folii, wtedy skórka łatwo odejdzie. Obrać papryki i zblendować z przyprawami i śmietaną. Po godzinie pieczenia gołąbków zdjąć pokrywkę, polać wodą z kapusty i piec jeszcze 15-30 minut.