darmiona

darmiona

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 304]

Pieczone gołąbki z sosem z pieczonych papryk

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Lubimy gołąbki w sosie pomidorowym, grzybowym, koperkowym. A czy jedliście gołąbki w sosie z pieczonych papryk? Jeżeli nie, to warto spróbować!

Pieczone gołąbki z sosem z pieczonych papryk Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczone gołąbki z sosem z pieczonych papryk

 

  • 2 małe główki kapusty włoskiej
  • 500 g mięsa mielonego z łopatki
  • 2 torebki ugotowanego ryżu
  • 1 jajko
  • pęczek koperku
  • sól, papryka ostra, papryka słodka, olej

 

Sposób przygotowania:

Pieczone gołąbki z sosem z pieczonych papryk
Najpierw umyć papryki, każdą zawinąć szczelnie w folię aluminiową i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Kapusty naciąć przy głąbie. Włożyć najpierw jedną do gotującej się wody głąbem w dół. Po kilku minutach odwrócić kapustę i delikatnie odrywać liście, przekładać do sitka. To samo z drugą. W dużej misce wymieszać mięso, ryż, posiekany koper i przyprawy. Z każdego liścia usuwać górną, twardawą część. Nakładać po dużej łyżce farszu i zawijać. Do naczynia żaroodpornego wlać odrobinę oleju i wyłożyć wierzchnimi, nieużytymi liśćmi kapusty. Na to układać ciasno gołąbki. Zalać kilkoma łyżkami wody z gotowania kapusty. Przykryć naczynie. Wyjąć papryki, wstawić naczynie i ustawić na godzinę. Papryki pozostawić na kilkanaście minut w folii, wtedy skórka łatwo odejdzie. Obrać papryki i zblendować z przyprawami i śmietaną. Po godzinie pieczenia gołąbków zdjąć pokrywkę, polać wodą z kapusty i piec jeszcze 15-30 minut.
Pieczone gołąbki z sosem z pieczonych papryk
Etap 1 Do ugotowanego ryżu dodać mięso i jajko
Pieczone gołąbki z sosem z pieczonych papryk
Etap 2 farsz wymieszać z koperkiem i przyprawami
Pieczone gołąbki z sosem z pieczonych papryk
Etap 3 Zapakowane gołąbki układać w naczyniu
Pieczone gołąbki z sosem z pieczonych papryk
Etap 4 Pieczone papryki obrać ze skórki i zblendować