MałaMi89

MałaMi89

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 274]

Gołąbki z kaszą jęczmienną, papryką i buraczkiem

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Pierwszy raz robiłam gołąbki zawijane. Postanowiłam wykorzystać mrożone buraczki, a skoro buraczki to i paprykę, bo lubię to połączenie. Wyszło pyszne, sycące danie. Podane z sosem pomidorowym - doskonała propozycja obiadowa.

Gołąbki z kaszą jęczmienną, papryką i buraczkiem Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Gołąbki z kaszą jęczmienną, papryką i buraczkiem

Gołąbki

  • 1/2 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 1 główka kapusty włoskiej
  • 2 pieczone papryki (bez skórki)
  • 1 szkl. mrożonych buraczków tartych
  • 1 duża cebula
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1 szkl. kaszy jęczmiennej perłowej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 2 szczypty papryki ostrej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • 1 płaska łyżeczka soli

Sos

Sposób przygotowania:

Gołąbki z kaszą jęczmienną, papryką i buraczkiem
Z kapusty odcinamy 4 wierzchnie liście. Wycinamy głąb i sparzamy w garnku z gorącą wodą. Następnie po kolei zdejmujemy liście i wycinamy gruby nerw (ostrożnie, aby nie przeciąć liścia).

Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy buraczki, jajko, posiekaną cebulę, drobno posiekany czosnek, przyprawy, kaszę jęczmienną i pokrojone w kostkę pieczone papryki.

Całość wyrabiamy dokładnie na jednolitą masę. Do każdego liścia od grubszej strony wkładamy po 2-3 łyżki mięsnego farszu, składamy boki i zawijamy w rulonik.

Układamy ciasno w naczyniu żaroodpornym, które na dnie wykładamy 2 odciętymi na początku liśćmi kapusty. Do garnka z wrzątkiem wrzucamy wcześniej sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory, pieczoną paprykę oraz posiekaną cebulkę.

Dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy. Gdy się zagotuje blendujemy, po czym ponownie wstawiamy na gaz i zagęszczamy rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody mąką ziemniaczaną.

Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Sosem zalewamy gołąbki w naczyniu, przykrywamy pozostałymi 2 liśćmi i przykrywką od naczynia lub folią aluminiową.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 1 godzinę.
Gołąbki z kaszą jęczmienną, papryką i buraczkiem
Z każdego liścia odcinamy ostrożnie gruby nerw
Gołąbki z kaszą jęczmienną, papryką i buraczkiem
Wszystkie składniki farszu mieszamy dokładnie ze sobą
Gołąbki z kaszą jęczmienną, papryką i buraczkiem
Każdy liść wypełniamy 2-3 łyżkami farszu
Gołąbki z kaszą jęczmienną, papryką i buraczkiem
Gołąbki układamy w naczyniu ciasno obok siebie
Gołąbki z kaszą jęczmienną, papryką i buraczkiem
Zalewamy sosem pomidorowym i pieczemy 1 godzinę