Sposób przygotowania:
Pieczone gołąbki w kapuście włoskiej
Z kapusty odciąć liście, lekko obgotować w osolonej wodzie, następnie odstawić do ostygnięcia. Pieczarki oczyścić i pokroić, ale niezbyt drobno. Dobrze obsmażyć na roztopionym maśle, pod koniec doprawić solą i pieprzem. Do miski przełożyć mięso mielone - u mnie wieprzowe. Dodać ugotowany i studzony ryż, pieczarki oraz jajko. Dodać sól, pieprz, odrobinę oleju. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Przygotowany farsz nakładać na liście kapusty i zawijać. Układać w żaroodpornym naczyniu. Podlać ciepłą wodą, tak do połowy wysokości gołąbków. Z wierzchu posypać warzywkiem lub kucharkiem. Przykryć kilkoma liśćmi i piec 30 minut w 170 stopniach, następnie ściągnąć liście, zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec ok 20-25 minut w zależności od wielkości gołąbków. Do powstałego sosu z pieczenia dodać śmietanę, polewać gołąbki. Smacznego:)