agabi22

agabi22

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Pieczone gołąbki w kapuście włoskiej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Kapusta włoska jest wyjątkowo miękka i nie trzeba jej długo gotować, dlatego idealnie nadaje się do pieczonych gołąbków.

Pieczone gołąbki w kapuście włoskiej Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pieczone gołąbki w kapuście włoskiej

 

  • kapusta włoska 1 główka
  • pieczarki 400 g
  • ryż 1 torebka
  • mięso mielone 250 g
  • sól pieprz do smaku
  • jajko 1 szt
  • kucharek lub warzywko 1 łyżka
  • śmietana do zup i sosów 50 ml
  • masło 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Pieczone gołąbki w kapuście włoskiej
Z kapusty odciąć liście, lekko obgotować w osolonej wodzie, następnie odstawić do ostygnięcia. Pieczarki oczyścić i pokroić, ale niezbyt drobno. Dobrze obsmażyć na roztopionym maśle, pod koniec doprawić solą i pieprzem. Do miski przełożyć mięso mielone - u mnie wieprzowe. Dodać ugotowany i studzony ryż, pieczarki oraz jajko. Dodać sól, pieprz, odrobinę oleju. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Przygotowany farsz nakładać na liście kapusty i zawijać. Układać w żaroodpornym naczyniu. Podlać ciepłą wodą, tak do połowy wysokości gołąbków. Z wierzchu posypać warzywkiem lub kucharkiem. Przykryć kilkoma liśćmi i piec 30 minut w 170 stopniach, następnie ściągnąć liście, zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec ok 20-25 minut w zależności od wielkości gołąbków. Do powstałego sosu z pieczenia dodać śmietanę, polewać gołąbki. Smacznego:)
Pieczone gołąbki w kapuście włoskiej
gotowe gołąbki ułożyć na naczyniu do zapiekania
Pieczone gołąbki w kapuście włoskiej
z mięsa ryżu pieczarkiem i jajka przygotować farsz
Pieczone gołąbki w kapuście włoskiej
przed pieczeniem przykryć gołąbki pozostałymi liśćmi