Wiech

Wiech

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 160]

Książka Kucharska: Przepisy na smaczne gołąbki

Gołąbki z młodej włoskiej kapusty

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Gołąbki pieczone - danie mojej mamy, w sosie pieczarkowym, choć i pomidorowy byłby niezły. Nieco pracochłonne - ale efekt ...

Gołąbki z młodej włoskiej kapusty Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Gołąbki z młodej włoskiej kapusty

 

  • młoda włoska kapusta
  • rostbef wołowy z kością (ok. 40 dag)
  • kawałek łopatki wieprzowej lub karkówki (ok. 40 dag)
  • 3/4 szklanki ryżu
  • jajko
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek selera, por, seler naciowy - 2 - 3 gałązki, nieduża cebulka, dwa ząbki czosnku, natka pietruszki)
  • sól, pieprz, listek laurowy, 3 kulki ziela angielskiego, duża szczypta lubczyku
  • oliwa (3-4 łyżki)
  • papryka słodka mielona
  • Sos:
  • 30 -40 dag pieczarek
  • pęczek zielonej cebulki
  • wywar - j.w.
  • 2 łyżki mąki
  • oliwa lub olej do smażenia (2 - 3 łyżki)

Sposób przygotowania:

Gołąbki z młodej włoskiej kapusty
Przygotuj wywar: rostbef zalej zimną wodą i zagotuj. Po pokazaniu się piany (można ją zebrać, ale nie warto - wywar będzie lepszy), pogotuj chwilę i wrzuć warzywa (jedną cebulę) i przyprawy. Gotuj jak rosół - ok. 60 - 80 min bez przykrycia na małym ogniu. Ugotuj ryż - na porcję ryżu weź 3 porcje zimnej wody, zagotuj i gotuj pod przykryciem na małym ogniu ok. 20 minut. Zamieszaj od czasu do czasu. Wyjmij rostbef z wywaru, odkrój kość, dodaj łopatkę lub karkówkę (surowe), cebulę i posiekaj wszystko w malakserze. Dodaj ryż, jajko, wymieszaj dokładnie rękami i dopraw do smaku. Kapustę obierz z zewnętrznych liści, wykrój głąb i zalej wrzątkiem w dużym garnku. Pogotuj ok. 5 minut, wyjmij z wody i podziel na pojedyncze liście. Farsz układaj na liściach (1 - 2 łyżki, w zależności od wielkości liści), zawiń dokładnie i ułóż w nasmarowanej tłuszczem blasze. Posyp obficie papryką mieloną (słodką), podlej bulionem i piecz w nagrzanym do 200 st C piekarniku ok. 1 - 1.5 godziny. po ok. 45 minutach obróć gołąbki na blasze, w miarę potrzeby podlej bulionem, Przygotuj sos: pokrojone niezbyt drobno pieczarki podsmaż na tłuszczu, podlej odrobiną wywaru i duś do miękkości pod przykryciem, na małym ogniu. Rozmieszaj mąkę z odrobiną zimnego wywaru, dodaj do sosu i duś jeszcze do zgęstnienia. Gołąbki podawaj polane sosem.
Gołąbki z młodej włoskiej kapusty
Bez dobrego wywaru nie będzie dobrych gołąbków - bez chemii!
Gołąbki z młodej włoskiej kapusty
Gołąbki już gotowe do upieczenia - jeszcze tylko godzinka...