Sposób przygotowania:
Gołąbki z młodej włoskiej kapusty
Przygotuj wywar: rostbef zalej zimną wodą i zagotuj. Po pokazaniu się piany (można ją zebrać, ale nie warto - wywar będzie lepszy), pogotuj chwilę i wrzuć warzywa (jedną cebulę) i przyprawy. Gotuj jak rosół - ok. 60 - 80 min bez przykrycia na małym ogniu. Ugotuj ryż - na porcję ryżu weź 3 porcje zimnej wody, zagotuj i gotuj pod przykryciem na małym ogniu ok. 20 minut. Zamieszaj od czasu do czasu. Wyjmij rostbef z wywaru, odkrój kość, dodaj łopatkę lub karkówkę (surowe), cebulę i posiekaj wszystko w malakserze. Dodaj ryż, jajko, wymieszaj dokładnie rękami i dopraw do smaku. Kapustę obierz z zewnętrznych liści, wykrój głąb i zalej wrzątkiem w dużym garnku. Pogotuj ok. 5 minut, wyjmij z wody i podziel na pojedyncze liście. Farsz układaj na liściach (1 - 2 łyżki, w zależności od wielkości liści), zawiń dokładnie i ułóż w nasmarowanej tłuszczem blasze. Posyp obficie papryką mieloną (słodką), podlej bulionem i piecz w nagrzanym do 200 st C piekarniku ok. 1 - 1.5 godziny. po ok. 45 minutach obróć gołąbki na blasze, w miarę potrzeby podlej bulionem, Przygotuj sos: pokrojone niezbyt drobno pieczarki podsmaż na tłuszczu, podlej odrobiną wywaru i duś do miękkości pod przykryciem, na małym ogniu. Rozmieszaj mąkę z odrobiną zimnego wywaru, dodaj do sosu i duś jeszcze do zgęstnienia. Gołąbki podawaj polane sosem.
KasiaJulcia