Sposób przygotowania:
Pieczone gołąbki z sosem pieczarkowym
W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Kapustę obrać z liści zewnętrznych i naciąć w miejscu rdzenia. Włożyć do gorącej wody głąbem w dół i gotować 3-4 minuty. Następnie odwrócić kapustę głąbem do góry i delikatnie odrywać liście, które układać w durszlaku. Wodę po parzeniu kapusty zostawić. W misce wymieszać dokładnie ryż, mięso, posiekany koperek i przyprawy. Na każdym z liści układać po ok. dwie łyżki farszu i zawijać z czterech stron. Dno naczynia żaroodpornego skropić olejem i wyłożyć nieużytymi liśćmi kapusty. Włożyć gołąbki i polać dwoma chochlami wody z gotowania kapusty. Nałożyć pokrywkę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 1,5 godziny. Podczas pieczenia warto wyjąć naczynie i polać jeszcze gołąbki odrobiną wody z kapusty. Po godzinie pieczenia zdjąć pokrywkę, żeby gołąbki się zarumieniły z wierzchu. Sos: Cebule i pieczarki obrać i posiekać drobno. Wrzucić na patelnię z rozgrzanym masłem, doprawić solą i pieprzem i doprowadzić do miękkości. Zalać śmietaną, zredukować, ewentualnie doprawić.