SUPERPRZEPIS

Pieczone gołąbki z kaszą i grzybami

  • 3
  • zewa
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13
Pieczone gołąbki z kaszą i grzybami Więcej zdjęć (5)

Ostatnio moi panowie są na etapie ciągłego jedzenia gołąbków. Postanowiłam zrobić miejsce na nową partię suszonych grzybów i przygotowałam trochę gołąbków właśnie z grzybami i kaszą.

Składniki:

Pieczone gołąbki z kaszą i grzybami

 

  • 12 dużych liści z młodej kapusty
  • 400 g kaszy mazurskiej ( jęczmiennej w woreczkach )
  • 2 duże cebule
  • 4 solidne garście suszonych grzybów ( różne )
  • sól
  • pieprz
  • kilka łyżek oleju

Sposób przygotowania:

Pieczone gołąbki z kaszą i grzybami
W garnku lub innym naczyniu namoczyć grzyby a potem je ugotować. Odlać wodę, grzyby odcisnąć z jej nadmiaru i posiekać a następnie wrzucić do miski. W drugim garnku z dużą ilością lekko osolonej wody ugotować kaszę, potem odsączyć ją z wody i po rozcięciu woreczków przesypać do miski. Cebule obrać, umyć i pokroić w kostkę a potem podsmażyć na patelni na odrobinie oleju i dodać ją do kaszy i grzybów. Dodać do smaku przyprawy i wymieszać farsz. Gdy farsz jest gotowy sparzyć liście kapusty ( ja miałam wcześniej sparzone do tradycyjnych gołąbków ). Na każdy liść kłaść sporą ilość farszu, zawijać gołąbki i układać je w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Potem wlać jedną szklankę wody lekko posolonej, przykryć naczynie pokrywką i wstawić do zimnego piekarnika. Nastawić temperaturę 180 stopni i od momentu zgaszenia się lampki kontrolnej piec gołąbki przez 40-45 minut. Gotowe gołąbki można podać np. z sosem pieczarkowo-koperkowym.
Pieczone gołąbki z kaszą i grzybami
Etap 1 Najpierw przygotwać farsz na gołąbki
Pieczone gołąbki z kaszą i grzybami
Etap 2 Potem na liść kapusty kłaść farsz i zawijać gołąbki
Pieczone gołąbki z kaszą i grzybami
Etap 3 Gołąbki układać w naczyniu żaroodpornym
Pieczone gołąbki z kaszą i grzybami
Etap 4 Upiec gołąbki i podawać na przykład z sosem