Sposób przygotowania:
Pieczone gołąbki
Kapustę lekko obgotować we wrzącej wodzie- najpierw wykroić głąb i trochę ściąć grubsze nerwy, każdy liść gotować około 3-5 minut. Ja zdejmuję wszystkie wierzchnie liście, a z reszty tej zbitej robię bigos kapuściany. Po obgotowaniu wszystkie grubsze nerwy rozbić delikatnie tłuczkiem.
FARSZ :
Przygotować farsz z mięsa mielonego, ugotowanego ryżu oraz cebuli przesmażonej z pieczarkami drobno pokrojonymi. Można dodać czosnek przeciśnięty przez praskę albo granulowany, doprawić pozostałymi przyprawami.
Na każdym listku kapusty układać po ok. 1,5- 2 łyżki farszu i zawijać w kopertę.
Najlepiej piec gołąbki na dużej blaszce na całą wielkość piekarnika- więcej się zmieści. Mnie z tej porcji wyszło 26 sztuk, na blaszkę taką dużą weszło 18 i resztę surowych zamroziłam. Blaszkę posmarować tłuszczem, ułożyć na niej obgotowane liście kapusty i na nich układać gotowe gołąbki. Można je posypać słodką papryką albo pieprzem lub chili- jak ktoś woli pikantne. Podlać wodą lub bulionem z kostki i piec około 70-80 minut w temp. 170 stopni, w połowie pieczenia można zmniejszyć do 150-160 stopni. Aha-i należy pamiętać o częstym podlewaniu wodą w trakcie pieczenia, żeby się nie przypaliły- może być co 10 minut :)
Upieczone gołąbki podawać najlepiej z ziemniakami lub kaszą albo ryżem wraz z sosem pomidorowym.
SMACZNEGO :)
FARSZ :
Przygotować farsz z mięsa mielonego, ugotowanego ryżu oraz cebuli przesmażonej z pieczarkami drobno pokrojonymi. Można dodać czosnek przeciśnięty przez praskę albo granulowany, doprawić pozostałymi przyprawami.
Na każdym listku kapusty układać po ok. 1,5- 2 łyżki farszu i zawijać w kopertę.
Najlepiej piec gołąbki na dużej blaszce na całą wielkość piekarnika- więcej się zmieści. Mnie z tej porcji wyszło 26 sztuk, na blaszkę taką dużą weszło 18 i resztę surowych zamroziłam. Blaszkę posmarować tłuszczem, ułożyć na niej obgotowane liście kapusty i na nich układać gotowe gołąbki. Można je posypać słodką papryką albo pieprzem lub chili- jak ktoś woli pikantne. Podlać wodą lub bulionem z kostki i piec około 70-80 minut w temp. 170 stopni, w połowie pieczenia można zmniejszyć do 150-160 stopni. Aha-i należy pamiętać o częstym podlewaniu wodą w trakcie pieczenia, żeby się nie przypaliły- może być co 10 minut :)
Upieczone gołąbki podawać najlepiej z ziemniakami lub kaszą albo ryżem wraz z sosem pomidorowym.
SMACZNEGO :)
agabi22