IwonaF

IwonaF

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 184]

Pieczone jabłka

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Jabłkowa rewelacja - radzę zrobić większą ilość :)

Pieczone jabłka

Składniki:

Pieczone jabłka

 

  • 8 dużych jabłek
  • 2 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • pół małego opakowania cukru waniliowego
  • 1 serek homogenizowany o smaku waniliowym (150g)
  • 4 łyżeczki dżemu (truskawkowego lub wiśniowego)
  • 1500 ml wody
  • 4 łyżeczki soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Pieczone jabłka
Jabłka umyć, wydrążyć pestki wraz z częścią miąższu (pozostawić ok. 1 cm "ścianki" i dno, górę ściąć). Wnętrza jabłek posmarować sokiem z cytryny. Wodę zagotować, włożyć jabłka do wrzątku na ok. 30 sekund. Wyjąć, ostudzić. Żółtka utrzeć z 2 łyżkami cukru i cukrem waniliowym do białości. Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodać pozostałe 2 łyżki cukru i ubijać do momentu aż cukier się rozpuści. Do białek dodać utarte żółtka i serek homogenizowany.
Na dno jabłek wkładać po pół łyżeczki dżemu, resztę miejsca wypełnić masą jajeczno − serkową.
Napełnione jabłka wstawić do nagrzanego do 170 stponi piekarnika i zapiekać ok. 30 minut.
NIE OTWIERAĆ PIEKARNIKA W TRAKCIE PIECZENIA.
Po upływie 30 minut, wyłączyć piekarnik i odczekać jeszcze ok. 10 minut.
Wyjąć jabłka i podawać jeszcze ciepłe.
Smacznego!!!