Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Jabłka pieczone z dynią i orzechami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jabłka pieczone to łatwy do przygotowania bardzo smaczny deser. Wydrążone jabłka napełniłam dynią i orzechami, były przepyszne.

Jabłka pieczone z dynią i orzechami

Składniki:

Jabłka pieczone z dynią i orzechami

 

Sposób przygotowania:

Jabłka pieczone z dynią i orzechami

ETAP 1:

Jabłka pieczone z dynią i orzechami
Dynię Hokkaido zetrzeć na tarce razem ze skórką

Dynię umyć, usunąć miąższ z pestkami i zetrzeć na tarce o średnich oczkach.

ETAP 2:

Jabłka pieczone z dynią i orzechami
Startą dynię wymieszać z miodem, cukrem z wanilią i cynamonem

Dodać mielony cynamon, cukier z wanilią i miód, wymieszać.

ETAP 3:

Jabłka pieczone z dynią i orzechami
Wydrążone z gniazd nasiennych jabłka włożyć do naczynia żaroodpornego

Jabłka umyć, wydrążyć gniazda nasienne, ułożyć w naczyniu żaroodpornym.

ETAP 4:

Jabłka pieczone z dynią i orzechami
Napełnić dynią wymieszaną z cynamonem i miodem

Napełnić przygotowanym farszem dyniowym.

ETAP 5:

Jabłka pieczone z dynią i orzechami
Przygotowane jabłka upiec w nagrzanym piekarniku.

Po wierzchu posypać posiekanymi orzechami. Naczynie z jabłkami wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec do miękkości około 30-40 minut. Długość pieczenia zależy od wielkości jabłek.