Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 499]

Ciasto "kinder czekolada" z jaglanym kremem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto stało się absolutnym hitem u mnie i moich Domowników. Nie zawiera glutenu, można w nim przemycić niejadkom zdrową kaszą jaglaną. Krem, w smaku przypomina nadzienie popularnych i lubianych przez Dzieci czekoladek "Kinder". Serdecznie polecam!

Ciasto "kinder czekolada" z jaglanym kremem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto "kinder czekolada" z jaglanym kremem

Kruche ciasto:

  • 150 g mąki kokosowej
  • 75 g oleju kokosowego
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 3 duże jajka
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:

  • 200 g kaszy jaglanej
  • 1,5 szklanki mleka (użyłam owsianego, ale może być też tradycyjne)
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 czubata łyżka płatków jaglanych
  • 3 łyżeczki cukru
  • 100 g białej czekolady

Polewa:

  • 100 g mlecznej czekolady
  • 3 łyżki mleka (użyłam owsianego, ale może być też tradycyjne)

Dodatkowo:

  • 150 g powideł węgierkowych

Sposób przygotowania:

Ciasto "kinder czekolada" z jaglanym kremem

Przygotowanie ciasta:

Ciasto "Kinder Czekolada" z jaglanym kremem
Wszystkie składniki na ciasto zmiksowane na jednolitą masę

Olej kokosowy roztopić, ostudzić. Dodać do pozostałych składników ciasta i całość dokładnie zmiksować na gładką, plastyczną masę. Masę przełożyć do tortownicy (26cm.) wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie wylepić spód. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 17 minut. Ostudzić.

Przygotowanie kaszy do kremu:

Ciasto "Kinder Czekolada" z jaglanym kremem
Kasza jaglana w trakcie prażenia w garnku

Kaszę wrzucić do garnka i prażyć na średnim ogniu pięć minut, często mieszając. Zalać mlekiem, dodać cukier, gotować 15-20 minut mieszając od czasu do czasu aż kasza wchłonie mleko (pod koniec gotowania mieszać cały czas, aby kasza się nie przypaliła).

Przygotowanie kremu:

Ciasto "Kinder Czekolada" z jaglanym kremem
Krem jaglany w trakcie mieszania z białą czekoladą

Dodać połamaną na kostki czekoladę, dokładnie wymieszać. Wystudzić. Gdy wystygnie wlać wodę i zmiksować na gładki krem. Dodać płatki jaglane, dokładnie wymieszać.

Kończenie ciasta:

Ciasto "Kinder Czekolada" z jaglanym kremem
Kruche ciasto kokosowe posmarowane powidłami śliwkowymi

Ostudzone ciasto równomiernie wysmarować powidłami. Następnie wyłożyć krem i rozprowadzić równomiernie. Wstawić do lodówki.

Przygotowanie polewy:

Ciasto "Kinder Czekolada" z jaglanym kremem
Czekolada w trakcie roztapiania w kąpieli wodnej

Czekoladę i mleko rozpuścić razem w kąpieli wodnej. Rozprowadzić równomiernie po cieście. Ciasto wstawić do lodówki do schłodzenia, najlepiej na całą noc. Życzę smacznego!