WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Kluseczki ziemniaczane na zielono

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kolejna propozycja na obiad bezmięsny. Tym razem kluseczki ziemniaczane z brokułami, szpinakiem, czosnkiem i nutką śmietany.

Kluseczki ziemniaczane na zielono Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Kluseczki ziemniaczane na zielono

 

Sposób przygotowania:

Kluseczki ziemniaczane na zielono

ETAP 1:

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, przestudzić, przecisnąć przez praskę. Dodać pokruszony ser feta i tyle mąki ziemniaczanej żeby się nie kleiło do rąk i dało się zagnieść.

Z ciasta odrywać malutkie kawałki i formować kuleczki. Kluseczki ugotować w osolonej wodzie około 3 minuty od wypłynięcia. Odcedzić.

Szpinak rozmrozić. Brokuły ugotować. Na patelni rozgrzać masło i wrzucić szpinak. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć razem kilka minut mieszając. Dodać pokrojone brokuły. Wlać śmietanę. Doprawić solą i pieprzem i razem dusić 3 minuty. Dodać kluseczki. Można je wcześniej obsmażyć na maśle. Wymieszać. Posypać startym żółtym serem i smażyć pod przykryciem, aż ser się rozpuści.

Podawać na gorąco.

Kluseczki ziemniaczane na zielono
Kluseczki ziemniaczane na zielono po przygotowaniu na patelni
Kluseczki ziemniaczane na zielono
Kluseczki z warzywami posypane startym żółtym serem
Kluseczki ziemniaczane na zielono
Śmietana dodana do brokuła i szpinaku na patelni
Kluseczki ziemniaczane na zielono
Rozgnieciony czosnek dodany do szpinaku na patelni
Kluseczki ziemniaczane na zielono
Kluseczki ziemniaczane w trakcie gotowania w garnku