adzia11

adzia11

Starszy Kucharz
[Przepisów: 17]

Pieczone kotlety jaglane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pieczone kotlety jaglane są świetnym dodatkiem do mięsa bądź jako samodzielne danie. Ja preferuję jako samodzielne danie podane z ketchupem .

Pieczone kotlety jaglane Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pieczone kotlety jaglane

 

  • kasza jaglana 0,25 szkl
  • marchewka 1 szt
  • pieczarki 3 szt małe
  • cebula 0,5 szt małej
  • ziarna słonecznika 1 łyżka
  • mąka pszenna pełnoziarnista 1 czubata łyżka
  • jajko 1 szt
  • pieprz, sól, ostra papryka
  • ketchup

Sposób przygotowania:

Pieczone kotlety jaglane
Kaszę jaglaną gotujemy na sypko w osolonej wodzie. Marchewkę ścieramy na tartce o grubych oczkach. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy, pieczarki ścieramy na tartce o grubych oczkach i podsmażamy z pieczarkami. Do miski przekładamy kaszę, marchewkę, cebulę, pieczarki, ziarna, dodajemy przyprawy, jajko oraz mąkę. Dokładnie mieszamy. Formujemy kotleciki i wykładamy na blaszkę z papierem do pieczenia. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach. Można podać z ketchupem bądź innym dowolnym sosem.
Pieczone kotlety jaglane
Do miski przekładamy kaszę, marchewkę, cebulę, pieczarki, ziarna, dodajemy przyprawy, jajko oraz mąkę.
Pieczone kotlety jaglane
Formujemy kotleciki i wykładamy na blaszkę z papierem do pieczenia.