Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Książka Kucharska: Przepisy na soczyste kotlety mielone z indyka

Pieczone kotlety mielone z indyka

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 180
         
ocena: 5/5 głosów: 1

To bardzo lubiana przeze mnie zdrowsza wersja klasycznych kotletów smażonych na tłuszczu. Są przepyszne! Możecie je nadziać i podawać z ulubionymi dodatkami.

Pieczone kotlety mielone z indyka Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pieczone kotlety mielone z indyka

Około 11 sztuk:

  • 500g mięsa mielonego z indyka (może być też dowolne mięso mielone)
  • 1 sucha bułka namoczona w mleku
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1/2 łyżeczka papryki słodkiej (u mnie wędzona)
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Pieczone kotlety mielone z indyka

Masa mięsna:

Pieczone kotlety mielone z indyka
Masa mięsna powinna być dokładnie wyrobiona.

Cebulę z czosnkiem posiekać, a bułkę odcisnąć (ale nie dokładnie) z nadmiaru mleka.
Wszystkie składniki masy mięsnej wymieszać i na końcu doprawić według własnego smaku.

Formowanie:

Pieczone kotlety mielone z indyka
Kotlety można formować o dowolnych rozmiarach.

Z mięsa uformować kotlety, które następnie należy obtoczyć w bułce tartej.

Pieczenie:

Pieczone kotlety mielone z indyka
Kotlety w połowie pieczenia należy przewrócić na drugą stronę.

Kotlety umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w rozgrzanym piekarniku około 35 minut w temperaturze 180 stopniach.
W połowie pieczenia kotlety obrócić na drugą stronę.