Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Pieczone młode ziemniaczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

W sezonie nie może zabraknąć tak przygotowanych ziemniaczków... Są znakomitym dodatkiem do mięska, do tego surówka i czegóż chcieć więcej...

Pieczone młode ziemniaczki

Składniki:

Pieczone młode ziemniaczki

 

Sposób przygotowania:

Pieczone młode ziemniaczki

Etap 1

Pieczone młode ziemniaczki
Obrane umyte ponacinane ziemniaki wrzucone do zimnej wody.

Ziemniaki obrać, umyć, ponacinać w plasterki o grubości ok. 2 mm, ale nie docinać ich do końca. Można je łatwo ponacinać, kładąc je na drewnianą łyżkę. Ziemniaki wrzucić na kilka minut do zimnej wody.

Etap 2

Pieczone młode ziemniaczki
Ziemniaki ułożone w naczyniu do zapiekania oprószone solą i pieprzem.

Ziemniaki ułożyć w naczyniu do zapiekania wysmarowanym olejem, oprószyć je solą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.

Etap 3

Pieczone młode ziemniaczki
Przełożone do garnuszka i roztopione masło.

Masło roztopić.

Etap 4

Pieczone młode ziemniaczki
Podpieczone ziemniaczki oprószone czosnkiem granulowanym i przyprawą do mięs.

Ziemniaczki piec w 200 stopniach przez ok. 75 minut. W trakcie pieczenia posmarować je kilkakrotnie roztopionym masłem (co ok. 15-20 minut). 20 minut przed końcem pieczenia ziemniaczki oprószyć czosnkiem granulowanym i przyprawą do mięs. Ziemniaki piec, aż się lekko zrumienią. Podawać np. jako dodatek do mięska.


Tagi:

ziemniaki