Sposób przygotowania:
Pieczone młode ziemniaczkiEtap 1
Ziemniaki obrać, umyć, ponacinać w plasterki o grubości ok. 2 mm, ale nie docinać ich do końca. Można je łatwo ponacinać, kładąc je na drewnianą łyżkę. Ziemniaki wrzucić na kilka minut do zimnej wody.
Etap 2
Ziemniaki ułożyć w naczyniu do zapiekania wysmarowanym olejem, oprószyć je solą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.
Etap 3
Masło roztopić.
Etap 4
Ziemniaczki piec w 200 stopniach przez ok. 75 minut. W trakcie pieczenia posmarować je kilkakrotnie roztopionym masłem (co ok. 15-20 minut). 20 minut przed końcem pieczenia ziemniaczki oprószyć czosnkiem granulowanym i przyprawą do mięs. Ziemniaki piec, aż się lekko zrumienią. Podawać np. jako dodatek do mięska.