Falej :)

Falej :)

Szef Kuchni
[Przepisów: 20]

Porzeczkowy tort czekoladowy z pistacjami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
  • KALORIE: 240
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Słodka czekolada przełamana kwaśnymi porzeczkami wzbogacona nutą pistacji które chrupią w buzi. Bo najważniejsza jest harmonia :)!

Porzeczkowy tort czekoladowy z pistacjami

Składniki:

Porzeczkowy tort czekoladowy z pistacjami

Placek

  • 150 g czekolady 70%
  • 125 g masła
  • 93 g żółtka
  • 145 g cukru
  • 68 g maki pszennej typ 450
  • 50 g mąki migdałowej
  • 141 g białka
  • 16 g cukru
  • szczypta soli

Dżem porzeczkowy

  • 200 g czarnej porzeczki
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 20 g cukru
  • 200 g pistacji zblanszowanych , obranych ze skórki i grubo posiekane

Krem czekoladowy

  • 10 g żelatyny
  • 40 g wody
  • 65 g żółtka
  • 50 g cukru
  • 450 g mleka
  • 330 g czekolady 70%

syrop

  • 90 g cukru
  • 90 g wody
  • 40 g wódki porzeczkowej

Sposób przygotowania:

Porzeczkowy tort czekoladowy z pistacjami

Placki

Masło i czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Cukrem zasypujemy żółtka i łączymy z czekoladą. Dodajemy migdały i mąkę, mieszamy szpatułką tylko do połączenia.

Wmieszać ubitą bezę z białek i cukru. Przelać do tortownicy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia-same dno a boki wysmarować masłem.

Piec w 160 stopniach Celsjusza w trybie góra dół około 40 minut. Studzimy i kroimy na 3 części

Krem czekoladowy

Zalać żelatynę i odstawić do napęcznienia. Cukier i żółtka utrzeć zahartować gorącym mlekiem ciągle miksując. Dodać rozpuszczoną czekoladę w kapieli wodnej ,wymieszać dodać żelatynę, wymieszać. Schłodzić.

Syrop

Zagotować wodę dodać cukier ,wymieszać do połaczenia, wystudzić i wymieszać z wódką.

Dżem porzeczkowy

Porzeczki w rondelku zasypujemy cukrem i gotujemy aż do zgęstnienia na małym ogniu. Studzimy.

Wykonanie

Dżem i krem przekładamy do osobnych rękawów cukierniczych. Wkładamy pierwszy blat do formy, nasączamy i wykonujemy na przemian okręgi z kremu i dżemu.

Przykrywamy blatem, nasączamy i nakładamy znowu krem i dżem.

Przykrywamy blatem i nasączamy a następnie pokrywamy cały wierzch kremem czekoladowym który pozostał.

Posypujemy pistacjami. Smacznego :)


Tagi:

ciasto