Sposób przygotowania:
Porzeczkowy tort czekoladowy z pistacjamiPlacki
Masło i czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Cukrem zasypujemy żółtka i łączymy z czekoladą. Dodajemy migdały i mąkę, mieszamy szpatułką tylko do połączenia.
Wmieszać ubitą bezę z białek i cukru. Przelać do tortownicy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia-same dno a boki wysmarować masłem.
Piec w 160 stopniach Celsjusza w trybie góra dół około 40 minut. Studzimy i kroimy na 3 części
Krem czekoladowy
Zalać żelatynę i odstawić do napęcznienia. Cukier i żółtka utrzeć zahartować gorącym mlekiem ciągle miksując. Dodać rozpuszczoną czekoladę w kapieli wodnej ,wymieszać dodać żelatynę, wymieszać. Schłodzić.
Syrop
Zagotować wodę dodać cukier ,wymieszać do połaczenia, wystudzić i wymieszać z wódką.
Dżem porzeczkowy
Porzeczki w rondelku zasypujemy cukrem i gotujemy aż do zgęstnienia na małym ogniu. Studzimy.
Wykonanie
Dżem i krem przekładamy do osobnych rękawów cukierniczych. Wkładamy pierwszy blat do formy, nasączamy i wykonujemy na przemian okręgi z kremu i dżemu.
Przykrywamy blatem, nasączamy i nakładamy znowu krem i dżem.
Przykrywamy blatem i nasączamy a następnie pokrywamy cały wierzch kremem czekoladowym który pozostał.
Posypujemy pistacjami. Smacznego :)
ocm24